Experts in communicatie

Bellen en internetten in het buitenland.

Vakantieman, ben ik al blut?

Een hoge telefoonrekening is natuurlijk geen leuke afsluiting van uw vakantie. Hoe zit het ook alweer met bellen en internetten in het buitenland? Welke kosten kunt u verwachten? En hoe voorkomt u een onverwacht hoge rekening? Wij leggen het u allemaal uit!

Scroll naar beneden om het artikel te lezen, of klik hier om snel naar een sectie te gaan:
1. Hoe werkt bellen en internetten in het buitenland?
2. Welke kosten kunt u verwachten?
3. Hoe voorkomt u een onverwacht hoge telefoonrekening?

1. Hoe werkt bellen en internetten in het buitenland?

Laten we beginnen met wat uitleg. Uw provider heeft geen eigen wereldwijde dekking. Daarom maken ze onderling afspraken over het gebruik van elkaars netwerk. Het gebruik van het mobiele netwerk van een andere provider heet roaming. De andere provider rekent natuurlijk wel kosten voor dit gebruik. Bijvoorbeeld wanneer u iemand belt of op internet surft, maar ook wanneer u gebeld wordt. Die kosten kan uw provider aan u doorberekenen. Of u extra kosten maakt is onder andere afhankelijk van het land waar u op vakantie bent, de hoeveelheid internet en belminuten die u verbruikt en welk abonnement u heeft.

EU-regels

Sinds 15 juni 2017 worden er binnen de Europese Unie geen extra kosten berekend voor het gebruik van uw mobiele telefoon in het buitenland. Niet elk land binnen Europa is ook aangesloten bij de Europese Unie. Bekijk hier een overzicht van alle landen die tot de Europese Unie behoren. Gaat u op reis naar één van deze landen, dan belt en internet u zonder extra kosten vanuit uw Nederlandse bundel. Om hier gebruik van te kunnen maken, schakelt u in de instellingen van uw telefoon ‘roaming’ in. Voor toegang tot internet moet ook ‘dataroaming’ of ‘gegevensroaming’ aan staan.

Alle belminuten en MB’s die u hier heeft, heeft u binnen de EU ook. Kunt u in Nederland alleen binnenlandse gesprekken voeren vanuit uw bundel, dan geldt dat op vakantie in de EU ook. Bellen naar Nederland wordt dan gezien als gesprek naar het buitenland. Gebruikt u een onbeperkte internetbundel, dan mag uw provider een Fair Use Policy toepassen. U mag dan in het buitenland niet onbeperkt internetten, maar tot een redelijke gebruikslimiet van bijvoorbeeld 10 GB per maand. Dit verschilt per provider, houd hier rekening mee.

Binnen Europa, buiten de EU

De landen die binnen Europa liggen maar niet tot de Europese Unie behoren, zijn grijs gebied. Sommige providers zijn coulant en passen de EU-regels ook in deze landen toe. Gaat u naar een Europees niet-EU-land op reis, controleer dan voor vertrek bij ons hoe het exact zit.

Buiten Europa

Voor de rest van de wereld zijn geen afspraken op politiek niveau gemaakt. Uw provider mag extra kosten rekenen voor zowel bellen en internetten binnen uw huidige bundel, alsook buiten uw bundel. Deze kosten zijn afhankelijk van uw provider en het land waar u naartoe reist. Ze kunnen soms hoog oplopen. Controleer daarom voor vertrek bij ons de tarieven van uw provider voor het land waar u naartoe reist.

Op zee

Op internationale wateren gelden uw bundels niet. Ook niet wanneer u binnen de EU vaart. Uw telefoon maakt namelijk in veel gevallen via de satelliet van het schip verbinding met een mobiel netwerk. U betaalt dan de hoofdprijs. Gaat u cruisen of steekt u over per ferry, controleer dan goed wat de kosten zijn en schakel eventueel (data)roaming uit.

2. Welke kosten kunt u verwachten?

KPN

Bent u in de EU op reis dan belt en internet u vanuit uw eigen bundel. Is uw bundel op? Dan betaalt u het Nederlandse buiten de bundel tarief. KPN begrenst een onbeperkte internetbundel niet met een Fair Use Policy.

Bent u buiten de EU op reis, dan verschillen de tarieven per land. Wilt u dit afkopen, dan kunt u voor zowel belminuten als internet een extra bundel activeren. Alleen een tekenbevoegde kan deze zakelijke buitenlandbundel aanvragen. Bent u klant bij ons dan regelen wij dit natuurlijk ook graag voor u, zodat u onbezorgd op vakantie of zakenreis kunt.

Telfort

Binnen de EU gebruikt u in eerste instantie uw eigen bundel. Wanneer uw bundel op is, betaalt u het Nederlandse tarief voor buiten de bundel kosten. Telfort heeft geen Fair Use Policy, u kunt dus uw gehele bundel gebruiken binnen de EU. De tarieven die buiten de Europese Unie gelden, vindt u hier. U kunt een wereldbundel aanzetten om dataverkeer af te kopen. Voor €50 ontvangt u dan 100MB data die u over de hele wereld kunt gebruiken. U mag maximaal 5 van deze bundels aanvragen binnen een periode van 30 dagen. Wilt u deze bundel aanschaffen, neem dan contact met ons op.

Vodafone

Uw eigen bundels zijn geldig binnen de EU. Raakt uw bundel op, dan wordt dit gefactureerd volgens reguliere buiten de bundel kosten die ook in Nederland gelden. Vodafone hanteert bij onbeperkte internetbundels een EU-datalimiet van minimaal 15 GB per maand. U vindt de limieten voor uw abonnement in hun Fair Use Policy. Buiten de EU gelden andere tarieven en is er veel keuze in voordeelbundels.

T-Mobile

Ook hier gelden uw eigen bundels binnen de EU. Buiten de bundels wordt binnen de EU het Nederlandse buiten de bundel tarief gerekend. Gaat u buiten de EU op vakantie en wilt u precies weten wat de tarieven van uw bestemming zijn? Sms dan PRIJS [LAND] naar 5545. Dit is geheel gratis. U ontvangt dan via sms een overzicht met de tarieven voor bellen, sms’en en internetten die gelden voor uw abonnement. De tarieven zijn ook online te bekijken. Wilt u alvast extra MB’s of belminuten afkopen, dan kunt u een Travel & Surf pas activeren.

3. Hoe voorkomt u een onverwacht hoge telefoonrekening?

Bellen/sms’en

Binnen de EU belt u binnen uw bundel gratis naar het binnenland, dus binnen het land waar u op dat moment bent. Ook gebeld worden kost niets extra. Bellen naar Nederland vanuit het buitenland is een buitenlands gesprek. Houd in de app van uw provider bij hoeveel belminuten u nog over heeft. Is uw bundel op of bent u buiten de EU op reis, dan worden er wel kosten gerekend. Zowel voor bellen als voor gebeld worden. Deze kosten zijn makkelijk uit te sluiten: Zorg dat u niet belt, geen sms’jes verstuurt en neem uw telefoon niet op wanneer u gebeld wordt. Wilt u alleen op specifieke momenten bereikbaar zijn, schakel uw telefoon dan op andere momenten uit. Tip: spreek voor uw vakantie een aangepaste voicemail in.

Internet

Houd uw bundel in de gaten
Gaat u binnen de EU op reis, dan is internetten binnen uw bundel gratis. Voorkom dat u buiten uw bundel komt, want dan worden er wel kosten gerekend. Download de app van uw netwerkprovider om te kunnen bijhouden hoeveel data u heeft verbruikt. Sommige providers versturen ook een sms bericht. Bij KPN ontvangt u een melding wanneer u op 50%, 75% en 100% van uw internetbundel zit. Telfort, T-Mobile en Vodafone versturen een melding bij 80% en 100% verbruik van het datategoed.

Dataroaming uitzetten
Om uw internetgebruik te beperken, kunt u dataroaming uitschakelen op momenten waarop u geen toegang tot internet nodig heeft. Uw apps kunnen dan niet ongemerkt op de achtergrond toch verbinding maken met internet. U voorkomt hiermee ook dat u per ongeluk uit gewoonte zelf een app opent en daarmee verbinding maakt met internet. Let op: schakel niet alleen uw mobiele data uit, dit is niet voldoende. U kunt dan nog steeds kosten maken.

Android: Instellingen > Netwerk en internet > Mobiel netwerk
Tik op het schuifje naast ‘Roaming’ zodat deze grijs wordt. Roaming staat nu uit.
iOS: Instellingen > mobiel netwerk > Opties mobiele data
Is het schuifje achter ‘dataroaming’ groen, dan staat dataroaming aan. Tik op het schuifje om dataroaming uit te schakelen.

Automatisch updaten uitzetten
Apps downloaden vaak automatisch een update wanneer de ontwikkelaar een seintje geeft dat deze beschikbaar is. Hier merkt u niets van. Het is verstandig dit uit te schakelen wanneer u gebruik maakt van mobiel internet.

Android: Google Play Store-app > Menu > Instellingen > Apps automatisch updaten.
Selecteer de optie ‘Apps alleen via WiFi automatisch updaten’.
iOS: Instellingen > iTunes en app store
Schakel het automatisch updaten van apps geheel uit door de slider achter ‘Updates’ naar links te schuiven. Wilt u apps wel automatisch laten updaten, maar alleen via WiFi, laat de slider achter ‘Updates’ dan naar rechts zodat deze groen kleurt. Zet de slider achter ‘Gebruik mobiele data’ uit.

Apps die u niet gebruikt op alleen WiFi zetten
Veel apps refreshen automatisch op de achtergrond, wanneer u de app niet gebruikt. U merkt hier niets van. Op uw telefoon kunt u per app handmatig instellen of deze app toegang krijgt tot mobiele data. Schakelt u mobiele data uit, dan kan de app niets laden zonder verbinding met een WiFi netwerk.

Android: Instellingen > Netwerk en internet > Datagebruik > Gebruik van mobiele data
Afhankelijk van het merk telefoon zet u bij zoveel mogelijk apps ‘Achtergrondgegevens beperken’ aan of ‘Achtergrondgegevens’ uit.
iOS: Instellingen > Mobiel netwerk
Scroll naar beneden voor het kopje ‘Mobiele data’. Zet de sliders achter zoveel mogelijk apps uit. Vooral uw e-mail en social media-apps verbruiken veel data door het laden van foto’s en video’s.

Stel een limiet in
Vodafone hanteert een standaard datalimiet in het buitenland tot een prijs van €60,50. U kunt dit bedrag wijzigen. Ook bij Telfort kunt u een limiet tot €60,50 instellen. U doet dit door een sms met de tekst ‘aan’ naar 1277 te sturen. De limiet is bij Telfort niet te wijzigen. KPN hanteert standaard maximaal €50. U kunt dit laten aanpassen door contact met ons op te nemen.

Een open deur: gebruik zoveel mogelijk WiFi
Misschien wel de makkelijkste manier om zo min mogelijk telefoonkosten in het buitenland te maken, is door zoveel mogelijk gebruik te maken van wifi-punten. Bellen in het buitenland kan een dure aangelegenheid zijn, zeker buiten de Europese Unie. Daarom is het verstandig om bijvoorbeeld via WhatsApp te bellen, vooral wanneer u toegang heeft tot een wifi-netwerk. Op deze manier worden er geen extra kosten gerekend (tenzij de aanbieder van het wifi-punt kosten rekent, natuurlijk).

Wel raden wij aan om, indien u van plan bent regelmatig gebruik te maken van wifi in het buitenland, een VPN te installeren. Een VPN leidt uw internetverkeer om via een betrouwbare server, zodat deze informatie niet inzichtelijk is voor bijvoorbeeld hackers of overheden. De Correspondent zocht bijvoorbeeld uit welke informatie u prijsgeeft op het moment dat u van een openbaar wifi-netwerk gebruik maakt, en de resultaten zijn bepaald niet mild. Goede VPN’s zijn die van TunnelBear en AirVPN.