Experts in communicatie

Zo herken je een uitstekende smartphonecamera

Als iemand je vroeger vroeg welke smartphone hij of zij moest kopen, dan was het antwoord daarop niet zo moeilijk. Vond je Android beter of mooier, dan ging je voor een Samsung. Ging je voorkeur uit naar iPhone, dan was dit je keuze. Qua prestaties scoorden de telefoons ongeveer evengoed en ook de verschillen tussen de camera’s waren marginaal. Maar toen gebeurde er ineens iets magisch.

Er kwamen nieuwe spelers op de markt. Aziatische bedrijven zoals Huawei, ZTE en Xiaomi groeiden snel in marktaandeel en veroverden nog sneller de harten van smartphoneliefhebbers wereldwijd. De uitzondering daarop zijn de Verenigde Staten, alwaar vanwege importrestricties vele Aziatische telefoonmerken tot op de dag van vandaag niet verkocht mogen worden.

Volg je alleen het nieuws omtrent de aankondigingen van Apple en Samsung, dan kun je het idee hebben dat er in de loop der jaren niet zo heel veel veranderd is. Natuurlijk, de smartphones werden groter, presteerden beter en zijn sneller dan ooit tevoren, maar de echt grote innovaties bleven uit.

De hete adem van de Aziatische concurrenten zat er aan te komen, werd even gevoeld en racete op enkele vlakken in razendsnel tempo Apple en Samsung voorbij. Een goed voorbeeld daarvan willen we in deze blog toelichten, namelijk de camera’s.

Hoe zit dat nou precies met die camera’s?

Tot op ongeveer vijf jaar geleden was Apple de winnaar op het gebied van smartphonecamera’s. iPhones werden alom geprezen vanwege de fotokwaliteit en het gebruiksgemak, waarmee je uitstekende kiekjes schoot. Wilde je als smartphonemaker een goede camera in je telefoon hebben, dan was Apple het bedrijf dat je daarin moest verslaan. De vergelijking ‘de camera van telefoon X is goed, maar hoe verhoudt het zich tot de iPhone?’ was dan ook een veelgehoorde leus.

En toen kwam Google om de hoek kijken. Google introduceerde in 2016 de Google Pixel en de Google Pixel XL. Ineens was daar een smartphone die zich qua cameraprestaties wél aan de iPhone kon meten. Sterker nog, in lage licht condities scoorde de Pixel zelfs beter dan de iPhone. Ten tijde van het verschijnen van de Google Pixel was de iPhone Plus 7 het nieuwste model van het bedrijf uit Cupertino.

Links: Google Pixel XL. Rechts: iPhone 7 Plus

Over smaak valt niet te twisten. De ene persoon geeft misschien de voorkeur aan de Google Pixel-camera vanwege de uitgebalanceerde, warme gloed die de foto’s over zich heen hebben, terwijl een ander juist de camera van de iPhone prefereert omdat het de werkelijkheid beter weerspiegelt. Feit is wel dat de voorkeuren verschoven van objectief naar subjectief. En daarmee dus ook de berichtgeving omtrent smartphonecamera’s. Want, wat is nu eigenlijk een goede smartphonecamera anno 2019?

Huawei denkt daarop het antwoord te hebben.

De Huawei P30 Pro

De Huawei P30 Pro is de ongekroonde koning op het gebied van smartphonecamera’s. Daar waar innovatie bij vele andere bedrijven uitbleef, investeerde Huawei ruimschoots in het optimaliseren van hun camerasoftware én -hardware. Het paradepaardje werd de P30 Pro, waarvan de specificaties zeker niet mild zijn. De drie camera’s op de achterkant van het toestel kunnen foto’s in maar liefst 40 megapixels schieten. Deze camera’s zijn ontwikkeld door Leica, wat voor camerakenners en -liefhebbers geen onbekende naam zal zijn. Qua lage licht condities heeft Huawei niet alleen alle concurrenten verslagen, het heeft daarmee een nieuwe standaard gezet. Kijk en vergelijk zelf maar eens.

Een foto zegt meer dan 1000 tweets

Wie vandaag de dag een nieuwe smartphone wil kopen kan eigenlijk geen foute keuze maken. De vlaggenschepen van alle bekende smartphoneproducenten zijn inmiddels zo goed, dat ze naar verwachting eenvoudig vele jaren meegaan. Nu de verschillen zo klein zijn geworden, worden de voorkeuren steeds persoonlijker. Met andere woorden: kon je vroeger telefoons nog puur objectief vergelijken, nu ineens komt het aan op je eigen smaak. En hoewel foto’s schieten in lage licht condities nog steeds een objectieve standaard is, is de vraag of je het ook daadwerkelijk gaat gebruiken. Maar, het kan ook een functionaliteit zijn die je nu ineens wilt kunnen gebruiken, wat voorheen praktisch onmogelijk was. De 40 megapixel camera kan voor de gemiddelde consument ook simpelweg overkill zijn, maar voor de professionele fotograaf kan het een reden zijn de spiegelreflexcamera wat vaker thuis te laten.