Experts in communicatie

Zo stel je de SOS-functie op je telefoon in

Een ongeluk zit in een klein hoekje. In het geval dat het noodlot toeslaat kan het handig zijn om te weten hoe je snel 112 belt. Via het SOS-noodnummer laat je ook direct aan je vooraf ingestelde contacten weten dat je in nood bent.

In zowel iPhones als Samsungs zit een optie ingebouwd om via een paar klikken direct het noodnummer te bellen. We hopen dat je deze tip nooit nodig zult hebben, maar we leggen je bij deze uit hoe je dit instelt en activeert. Dan weet je in elk geval hoe je moet handelen op het moment dat je in een noodsituatie verkeert.

Het noodnummer op je iPhone instellen

Met de SOS-noodmelding bel je direct naar 112. Ook ontvangen je vooraf ingestelde contacten een bericht dat je in nood bent, met daarbij je locatie. Welke contacten je dan inlicht kun je instellen in je Medisch ID in de Gezondheid-app op je iPhone. Wanneer je verandert van locatie wordt er automatisch een nieuw bericht verstuurt. De SOS-noodmelding is dus vooral handig wanneer secondes van levensbelang zijn.

Hoe je het noodnummer op jouw iPhone activeert verschilt per type iPhone.

  • Op de iPhone 7 of lager: druk vijf keer snel op de aan-/uitknop. Sleep de melding van het SOS-noodnummer naar rechts om het te activeren.
  • Op de iPhone 8 of hoger: houd de aan-/uitknop en één van de volumeknoppen ingedrukt. Veeg vervolgens over de SOS-noodmelding.

In de Instellingen van je iPhone kun je er ook voor kiezen Automatisch bellen te activeren. In plaats van dat je nu de melding te zien krijgt, komt er een teller tevoorschijn die van drie naar nul aftelt. Daarna belt je iPhone automatisch het noodnummer en licht het je contacten in.

Kleine extra tip: stel Automatisch bellen alleen in als je niet te vaak in je broekzak friemelt en je het dus per ongeluk kunt activeren.

Het noodnummer op je Samsung instellen

Op recente Samsungs is de SOS-functie automatisch geactiveerd. Op iets minder recente modellen zul je het zelf even in moeten stellen. Sowieso is het wel even handig om in je Samsung na te gaan hoe het precies ingesteld is. Dat gaat als volgt:

  • Open de Instellingen van je Samsung en typ in de zoekbalk ‘SOS’;
  • Ga hierna naar de optie ‘SOS-berichten verzenden’;
  • Klik op ‘Aan’ en ga akkoord met de voorwaarden;
  • Kies één of meerdere contacten naar wie je een SOS-bericht wilt sturen;
  • Hierna heb je de optie om aan te geven of in het SOS-bericht ook foto’s van beide camera’s en een geluidsopname van vijf seconden meegestuurd moet worden. Dit wordt vervolgens als MMS naar je contacten verstuurd. Niet elke Nederlandse provider ondersteunt MMS, dus we kunnen niet garanderen dat deze optie ook daadwerkelijk werkt.

Je activeert de SOS-functie door drie keer snel achterelkaar op de aan-/uitknop van je Samsung te drukken. De door jou ingestelde contacten krijgen dan een bericht dat je in nood bent. Je zou bijvoorbeeld bij het instellen van de noodmelding in je bericht aan kunnen geven dat je contacten bepaalde instanties in moeten lichten.

Daarnaast is het verstandig om een ICE-contact in je telefoon toe te voegen, of de bestaande contactinformatie van iemand te wijzigen. Wanneer je hulpbehoevend bent kan iemand hier snel naar zoeken in je telefoon en deze persoon contacten. Helaas werkt dit alleen wanneer je telefoon ontgrendeld is. Met de ICE – In Case of Emergency app stel je een melding in die altijd op je lockscreen zichtbaar is. Dit kan ook handig zijn wanneer je bijvoorbeeld regelmatig je telefoon kwijtraakt.

Download de ICE – In Case of Emergency app via deze link (gratis)

Het noodnummer op overige Android-smartphones instellen

Helaas zit er geen standaard SOS-functionaliteit in de overige Android-smartphones ingebouwd. Er is wel een breed scala aan apps beschikbaar die min of meer hetzelfde doen. Deze kunt u vinden in de Google Play Store, via deze link. Deze app kunt u vervolgens volledig naar wens instellen.