Experts in communicatie

Windows verwijdert foutieve updates automatisch en maakt antivirussoftware sterker

Binnenkort volgt er een grote update voor Windows 10. Naast een hoop bugfixes worden er ook een aantal nieuwe functies toegevoegd, onder andere een aantal visuele functies waarmee u de weergave van het systeem kunt personaliseren. Maar Windows komt ook met twee belangrijke functies om uw computer beter te beschermen tegen zichzelf en tegen bedreigingen van buitenaf.

Foutieve updates automatisch verwijderen

Laten we er niet omheen draaien: niet iedereen staat te springen van enthousiasme bij het nieuws dat er een Windows-update uitkomt. In het verleden hebben Windows 10-updates namelijk meerdere malen voor grote problemen gezorgd bij gebruikers. Het besturingssysteem werkte bijvoorbeeld niet in combinatie met een specifieke processor, zorgde voor een verkorte batterijduur en blokkeerde audio door problemen met de geluidskaart. Dat is natuurlijk enorm vervelend, maar in ergere gevallen startte de computer niet meer op en was er softwareherstel nodig. Wie geen goede back-up maakt is in zo’n geval een hoop bestanden kwijt.

Dat lijkt verleden tijd. Windows gaat foutieve systeemupdates automatisch verwijderen wanneer de computer niet opgestart kan worden en andere mogelijkheden tot herstel niet meer lukken. De verwijderde update wordt vervolgens 30 dagen geblokkeerd om te voorkomen dat de computer de update nogmaals installeert. Werken met Windows wordt dankzij deze functie een stuk stabieler en betrouwbaarder.

Manipulatiebescherming

Windows biedt straks dus betere bescherming tegen zichzelf. Maar ook bedreigingen van buitenaf worden beter tegengehouden. Het ingebouwde antivirusprogramma Defender krijgt een nieuwe functie, de zogenoemde manipulatiebescherming. Dit voorkomt dat er van afstand met belangrijke beveiligingsfuncties geknoeid kan worden. De manipulatiebescherming controleert bij een uitschakeling van Windows Defender of de opdracht hiertoe van buitenaf komt. Is dit het geval, dan geeft het programma aan de hacker een signaal terug waardoor het voor hem of haar lijkt alsof de software uitgeschakeld is, zonder dat de software daadwerkelijk uitschakelt. De functie voorkomt niet dat een tweede gebruiker van de computer de beveiliging kan uitschakelen, maar is gericht op achtergrondtaken die dat proberen.