Experts in communicatie

Wat brengt de nieuwe Samsung Galaxy S10 ons?

Een bijzonder jubileum bij Samsung: de tiende verjaardag van de Samsung Galaxy-telefoon. Wat brengt de Samsung Galaxy S10 aan vernieuwingen? In elk geval een derde model: de Samsung Galaxy S10e.

Wat is er nieuw?

Laten we beginnen met de ‘gewone’ Samsung Galaxy S10. Aan het formaat van het toestel is weinig veranderd ten opzichte van de S9. Toch is het scherm flink groter. Hoe dit kan? Dankzij het 6,1” full front screen bedekt het scherm de telefoon van top tot teen en van zij tot zij. In tegenstelling tot Apple kiest Samsung er niet voor de frontcamera weg te werken in een notch. Deze zit namelijk verwerkt in het scherm en daarmee bedekt het scherm nog meer oppervlak op de telefoon. Het scherm is het meest kleurvaste scherm op een telefoon ooit en ondersteunt HDR10+ met dynamic tone mapping. Dit zorgt ervoor dat de helderheid en kleuren van het scherm per beeld geoptimaliseerd worden. Voor elke scène worden de beste instellingen automatisch gekozen zodat u altijd het mooiste beeld heeft. De telefoon straalt 42% minder blauwe lichten uit ten opzichte van eerdere Samsung smartphones en de kleurtemperatuur is in te stellen zonder kwaliteitsverlies. Het voordeel hiervan is dat het minder invloed heeft op je slaap en de smartphone je ogen minder snel moe maakt.

Veilige, ultrasone vingerafdrukscanner

Als eerste ter wereld is de Samsung Galaxy S10 uitgevoerd met een vingerafdrukscanner die onzichtbaar achter het scherm is verwerkt. De vingerafdrukscanner werkt op basis van ultrasone geluidsgolven, vergelijkbaar met een echo. Het werkt onder alle omstandigheden en uw telefoon is hiermee nog beter beveiligd. Een optische vingerafdrukscanner werkt net als een camera en legt een 2D-afbeelding vast. Via echografie wordt er een nauwkeurig 3D-beeld van uw vinger gescand. Het nadeel hiervan is wel dat sommige screenprotectors deze geluidsgolven tegen kunnen houden, waardoor de vingerafdrukscanner niet meer werkt. Samsung lost dit simpel op door de telefoon standaard al te voorzien van een eigen screenprotector.

Camera’s

De S10 is voorzien van drie camera’s achterop: een 12 megapixel groothoeklens, telelens en een 16 megapixel ultragroothoeklens. De laatste biedt een beeldhoek van 123 graden, feitelijk hetzelfde zicht als uw ogen. Met een 10 megapixel groothoeklens en RGB dieptesensor in de frontcamera laat u in uw selfies de beste versie van uzelf zien.

Nieuwe functies

De telefoon is uitgerust met een aantal vernuftigheden. De stabilisator zorgt ervoor dat u video’s stabiel filmt. De horizon staat altijd recht met behulp van de waterpas. U heeft altijd de perfecte scherptediepte. U stelt de wazigheid van de achtergrond achteraf instellen. Met de Instagrammodus bewerkt en deelt u de foto direct vanuit de fotogalerij. De Samsung Galaxy S10 kan niet alleen draadloos opgeladen worden, maar is zelf ook een draadloze lader. Uw draadloze oordopjes of smartwatch laadt u onderweg gemakkelijk op met uw telefoon.

Drie versies

Naast de Samsung Galaxy S10 zijn er nog twee versies: S10e en S10+. De Samsung Galaxy S10e is de light-versie van de S10. De prijs ligt iets lager, dus de functionaliteiten zijn ook iets minder. De telefoon heeft een 5,8” scherm dat niet van rand tot rand de volledige voorkant bedekt. De vingerafdrukscanner zit niet in het scherm verwerkt, maar in de zijkant. De telefoon is voorzien van één selfiecamera en twee hoofdcamera’s aan de achterzijde: een groothoeklens en ultra groothoeklens. De batterij is ook minder sterk. Maar dit betekent niet dat dit een slechte keuze voor een smartphone is, zeker niet.

De Samsung Galaxy S10+ is de grootste variant van de drie. Het 6,4” scherm bedekt de gehele voorkant van rand tot rand. Het grotere scherm vraagt natuurlijk om een betere batterij. Verder zijn de functionaliteiten vergelijkbaar met de Samsung Galaxy S10.

Conclusie

De Samsung S10 is een hele mooie upgrade na de Samsung Galaxy S9, maar niet zo vernieuwend als de nieuwe Samsung Fold. De smartphone is waarschijnlijk wel de laatste in de Samsung Galaxy S-serie. Het probleem is dat de woorden Samsung Galaxy S Eleven te lang zijn samen, aldus een Samsung official met een functietitel waar je wel even voor wilt gaan zitten: Wireless Business Unit Global Marketing Group Managing Director.