Experts in communicatie

10 zakelijke apps die niet op uw tablet mogen ontbreken

In dit artikel bieden wij een overzicht van 10 zakelijke apps die niet op uw tablet mogen ontbreken, indien u deze zakelijk gaat gebruiken.

1. Microsoft Office

Microsoft Office is al jaar en dag hét softwarepakket voor onder andere tekstverwerking en het creëren van spreadsheets. Met de introductie van Office 365 is samenwerken aan documenten nog eenvoudiger geworden. Maar wist u al dat Microsoft een volwaardige tabletversie van hun Office-pakket aanbiedt? De app biedt alle functionaliteiten die u van de software gewend bent.

Zelfs wanneer u niet volledig overstapt op werken op een tablet kan het u voordelen bieden. Uw documenten bewaart u namelijk eenvoudig in OneDrive, de (gratis) cloudopslag van Microsoft. Een Word-bestand dat u op uw computer gemaakt heeft, bewerkt u vervolgens verder op uw tablet, en vice versa. Omdat u het in de cloud opslaat, raakt u uw bestanden nooit kwijt.

 

2. Trello

Ziet ook u soms door het bos de bomen niet meer, of andersom? Dan bent u niet de enige. Met alle (projectmatige) taken die u op een dag uitvoert is wat extra overzicht best gewenst. Zelf werken wij daarom tot volle tevredenheid met de app Trello.

In Trello maakt u borden aan. Deze borden kunnen van alles zijn. Aan deze borden voegt u vervolgens taken toe, waar u bijvoorbeeld ook weer takenlijsten en documenten aan koppelt. Denk hierbij aan een bord voor ‘nog te doen’, een ander voor ‘mee bezig’ en nog eentje voor ‘afgerond’. Bovendien biedt de app de mogelijkheid om met andere personen borden en taken te delen. Op deze manier wordt projectmatig werken een stuk eenvoudiger. Uiteraard synchroniseert de app automatisch met al uw devices.

 

3. Teamviewer

Tablets zijn tegenwoordig vrij compleet, maar ze kunnen nog steeds geen volwaardige computer vervangen. Maar, vervangen in absolute zin is misschien ook niet nodig. Tot die tijd kunt u ook gebruikmaken van Teamviewer, waarmee u eenvoudig uw computerscherm “overneemt”. Teamviewer zet u dus in als afstandsbediening, die toegang geeft tot al uw bestanden.

 

4. Google Suite

Geen fan van Microsoft Office? Geen probleem. Google biedt een breed scala aan producten en diensten, die in veel gevallen ook gratis zijn. Veel van de functionaliteiten die u in Word of Excel gebruikt, kunt u ook in Google gebruiken. Zonder dat u het weet maakt u wellicht al gebruik van veel diensten van Google, zoals Android OS en de handige navigatie- en verkeersinfo-app Waze. Naast Gmail biedt Google Suite onder andere de volgende apps:

• Kalender: de Kalender-app biedt zelfs de mogelijkheid meerdere kalenders aan te maken;
• Docs: de tekstverwerkingsapp van Google;
• Sheets: vergelijkbaar met Excel;
• Slides: de “PowerPoint” van Google;
• Forms: een app waarmee u snel en eenvoudig een vragenlijst maakt;
• Hangouts: een soort tool waarmee u kunt chatten met collega’s, vergelijkbaar met Slack

Voor het gros van de gebruikers biedt de Google Suite meer dan voldoende mogelijkheden. De grootverbruikers zijn wellicht beter af met het Microsoft Office-pakket. Wat de producten van Google zo interessant maakt is dat ze zo eenvoudig in gebruik zijn. Iedereen die gewend is aan Word en Excel zal moeiteloos over kunnen stappen. Het voelt vertrouwd en is niet overspoeld met onnodige functies die niet iedereen nodig heeft.

 

5. DocuSign

Met DocuSign zet u een digitale handtekening onder documenten, die daarmee wettelijk bindend zijn. Het hele overeenkomstproces kunt u digitaal voorbereiden, uitvoeren en beheren. Bovendien werkt de app samen met apps die u waarschijnlijk al gebruikt, zoals die van Microsoft, Google en Salesforce. DocuSign werkt met praktisch ieder documentstype.

Een groot voordeel hiervan is dat een document printen, ondertekenen, scannen en ergens in uw administratie invoeren dus compleet overbodig is geworden. Bedrijfsprocessen worden vereenvoudigd en in veel gevallen zelfs leuker gemaakt. En het mooiste is dat de app gratis te gebruiken is.

 

6. Clip Stack

Clip Stack is een app die al uw gekopieerde teksten automatisch bewaart. Op het moment dat u een tekst kopieert, wordt het in de app gezet en kunt u het op een later moment eenvoudig weer gebruiken. Het bespaart u veel tijd en maakt u productiever, zeker wanneer u tijdens het schrijfproces veel andere dingen doet, zoals het beantwoorden van oproepen en mails schrijven. Vooralsnog is Clip Stack helaas alleen beschikbaar in de Google Play Store. Een vergelijkbaar alternatief voor iOS is Copied, dat automatisch met al uw iCloud-apparaten synchroniseert.

 

7. Evernote

We gaven het ook al aan in ons overzicht van apps die niet op uw smartphone mogen ontbreken. Evernote is een must-have wanneer u al uw notities overzichtelijk wilt bewaren en automatisch wilt laten synchroniseren met uw verschillende apparaten. De notities kunnen uitgebreid worden met foto’s, audio, video’s en teksten, en is daarmee voor zover wij weten completer dan alle andere notitieapps.

 

8. Duet Display

Gebruikt u een iPad? Dan is Duet wellicht een handige app voor u. Met Duet zet u uw iPad namelijk in als tweede scherm, naast uw laptop of computer. Uw iPad functioneert in dat geval net zoals uw tweede monitor op kantoor, zonder daarbij functionaliteiten te verliezen; de Apple Pencil werkt ook gewoon wanneer u de iPad heeft aangesloten.

9. Scanner Pro

Scanner Pro blijft de onbetwiste kampioen van het digitaal scannen. Scannen kan een moeizaam en vervelend klusje zijn. Scanner Pro maakt dit proces niet per se leuker, maar wel een stuk makkelijker. Op uw iPad kunt u twee schermen naast elkaar brengen en de gescande documenten direct naar bijvoorbeeld een openstaande mail slepen. Een ongetraind oog ziet waarschijnlijk geen verschil tussen een scan die gemaakt is met Scanner Pro, en een “echte” scanner. Helaas bestaat er op het moment van schrijven nog geen Android-app. Een goed alternatief is CamScanner.

 

10. TunnelBear VPN

Iedereen die gebruikmaakt van openbare WiFi-punten of internet in het buitenland zou ook gebruik moeten maken van een Virtual Private Network (VPN). Een VPN leidt het internetverkeer vanaf uw apparaat eerst langs een andere, vaak buitenlandse, server, zodat u ontraceerbaar bent. Dit is handig wanneer u bijvoorbeeld persoonlijke gegevens opslaat of wanneer bepaalde websites in het buitenland gecensureerd zijn.

Er zijn vele VPN-clients beschikbaar, maar TunnelBear blijft onze favoriet. Met een simpele druk op de knop maakt u verbinding met een VPN, waar dan ook ter wereld. De gratis TunnelBear-variant stelt maandelijks 500 MB tot uw beschikking, maar voor een kleine maandelijkse bijdrage kunt u ongelimiteerd gebruikmaken van hun VPN-dienst.