Experts in communicatie

Nieuwe smartphonemodellen 2019

Het is altijd weer spannend: wat staat er te gebeuren op de smartphonemarkt? Wij beschrijven van vier nieuwe modellen wat u van ze kunt verwachten.

Nokia 9: Q1 2019

De specs op een rijtje:

 • Afmetingen: 155×75×7,9mm
 • 5,99 inch oled scherm
 • Waterbestendig
 • Glazen behuizing
 • Vijf camera’s
 • Gezichtsherkenning
 • Android One
 • Opslagcapaciteit 128 GB

Vorig jaar sprak Britta Gerbracht (de Duitse PR-verantwoordelijke voor Nokia) uit dat we in 2019 nieuwe vlaggenschepen van het merk mogen verwachten. Eén hiervan zal de Nokia 9 zijn. Van de Nokia 9 lekte al regelmatig informatie uit. Zo zien we op foto’s een glazen behuizing, wat impliceert dat de telefoon draadloos op te laden is.

Gericht op fotografie

Eén van de meest baanbrekende specificaties zou de camera zijn. Op de achterkant van de smartphone zijn namelijk zeven ronde glaasjes te zien. Vijf hiervan zouden cameralenzen zijn, met onder andere een telelens, groothoeklens en dieptesensor. Met de telelens kun je zonder kwaliteitsverlies ingezoomde foto’s maken. De groothoeklens zorgt ervoor dat je een weidser beeld op je foto vastlegt. Naar verwachting is het met de Nokia 9 ook mogelijk om achteraf de scherptediepte van je portretfoto aan te passen.

Nog dit kwartaal

Op de gelekte afbeeldingen mist een vingerafdruksensor. Het is dus waarschijnlijk dat de Nokia 9 over gezichtsherkenning of een in-display vingerafdruksensor beschikt. De telefoon is alleen voorzien van een USB-C aansluiting, je kunt je hoofdtelefoon of oordopjes met minijack dus niet aansluiten. De verwachting is dat de telefoon nog dit kwartaal gepresenteerd zal worden.

 

Vouwbare Samsung Galaxy: 20 februari 2019

Samsung toonde in november al een prototype van een vouwbare telefoon. De geruchten gaan dat ze 20 februari de eerste vouwbare smartphone zullen gaan presenteren. Deze datum is gekozen om Huawei nét voor te zijn, die een week later een vouwbare smartphone zou gaan presenteren.

Weinig bekend

Ze zijn er bij Samsung nog niet helemaal over uit wat de naam van de telefoon moet worden: Fold, Galaxy Fold en Samsung Galaxy F staan nog op de shortlist. Er zijn nog geen specificaties bekend. Het prototype heeft een 4,6” scherm aan de buitenkant en een vouwbaar 7,3”scherm aan de binnenkant.

 

Samsung Galaxy S10: 20 februari 2019

Alle specificaties op een rij:

 • Waterdicht
 • Draadloos op te laden
 • S10 Lite: 5,8” scherm, twee camera’s
 • S10: 6,1”scherm, drie camera’s
 • S10 max: 6,4”scherm, vier camera’s

Samsung schijnt in de eerste helft van 2019 met 5 high-end smartphones te komen, waaronder de S10, S10 Lite en S10 plus. De modellen krijgen respectievelijk twee, drie en vier camera’s en schermformaten van 5,8”, 6,1” en 6,4”. Daarnaast zou er nog een vierde, 5G-model komen met een 6,7”scherm en vijf camera’s op de achterkant.

Verschillende camera’s

De cameralenzen zullen waarschijnlijk bestaan uit één primaire camera, een optische zoomlens en een groothoeklens. Zo kun je nog meer omgeving op de foto krijgen, of juist inzoomen zonder kwaliteitsverlies. Ook wordt er gesproken over een monochrome sensor waarmee je details met maximale scherpte kunt vastleggen.

Geen notch

De modellen krijgen een scherm dat vrijwel de hele voorkant vult. Anders dan Apple, OnePlus, Huawei en anderen kiest Samsung niet voor een inkeping. De selfiecamera zal in plaats daarvan verstopt zitten in een klein cameragat. De telefoons zijn voorzien van een hoofdtelefoonaansluiting en een in-display vingerafdrukscanner.

Prijzen

De smartphones worden naar verwachting op 20 februari gepresenteerd en komen op 8 maart uit.

 

iPhone XI: september 2019

Van de iPhone XI, ook wel iPhone 11 of iPhone 2019 genoemd, zijn al meerdere malen renders gelekt. De beelden vertonen veel verschillen met betrekking tot het ontwerp, zeker met betrekking tot de plaatsing van de drie camera’s.

Drie camera’s

Dát de iPhone XI 3 camera’s krijgt, lijkt echter wel zeker. Een groot voordeel hiervan zou zijn dat de derde lens prestaties verbetert bij weinig licht en kan bijdragen aan een nauwkeurige 3D-detectietechnologie.

Tradities

Traditiegetrouw zal de iPhone XI uitgebracht gaan worden in een groter formaat: de iPhone XI Max. De kans is heel groot dat de nieuwe iPhones zoals elk jaar op het Apple Event in september gepresenteerd worden.