Experts in communicatie

Wat is 5G en wat kun je ermee?

5G is de opvolger van 4G: het netwerk dat ervoor zorgt dat u mobiel kunt internetten. Wanneer 5G exact beschikbaar is, is nog onbekend. Er wordt naar gestreefd om 5G in 2020 in Nederland beschikbaar te hebben, maar dit is wellicht iets te optimistisch. Echter, in Groningen zijn onlangs experimenten geweest met 5G, en de resultaten zijn veelbelovend. In dit artikel delen wij wat 5G exact inhoudt, wat de voordelen zijn ten opzichte van 4G en welke mooie toepassingen door 5G mogelijk worden gemaakt.

Wat is 5G?

De ‘G’ betekent generatie. 5G staat dus voor alweer de vijfde generatie mobiel internet. Tegenwoordig beschikt bijna iedereen met een smartphone over toegang tot het 4G-netwerk. 4G behaalt gemiddeld snelheden tot 50 Mbit per seconde. 5G, daarentegen, heeft in testen aangetoond snelheden tot wel 1,25 Gigabyte per seconde te kunnen halen: honderden keren sneller! Niet alleen is de snelheid van 5G vele malen hoger, ook de stabiliteit schijnt nog beter te worden dan 4G. Stabiele verbindingen zijn bovendien nodig om te voorzien in de nieuwe standaard van mobiele communicatie, maar daarover leest u hieronder meer. Een andere mooie toevoeging van 5G is dat het bereik groter wordt. Zo groot zelfs, dat het ook mogelijk wordt in het vliegtuig op 10 kilometer hoogte je telefoon met het mobiele netwerk te verbinden. Op afstand werken krijgt daarmee ineens een compleet nieuwe dimensie.

Wat zijn de voordelen?

Afgezien van de voordelen die hierboven opgesomd staan, zijn er talloze toepassingen te bedenken die hele industrieën kunnen revolutioneren. Een groot voordeel van 5G is dat er geen vertraging optreedt wanneer een apparaat een netwerk pingt en wacht op een reactie. Dit is met name handig voor zaken waar uiterste precisie de norm is.

“Wij zijn er absoluut van overtuigd dat 5G de volgende revolutie is.” – Tim Baxter, president van Samsung in Amerika

Op afstand opereren

Ericsson werkt samen met start-up NeuroDigital Technologies aan een technologie waarmee doktoren patiënten op afstand kunnen opereren. De VR-headset en speciaal gefabriceerde handschoen zorgen ervoor dat de arts uiterst precies te werk kan gaan. Hiervoor hoeft de dokter dus niet eens in het ziekenhuis aanwezig te zijn om een operatie uit te voeren. Bovendien kunnen studenten vanaf welke locatie dan ook live meekijken hoe de operatie verloopt.

Zelfrijdende auto’s

Noodlottige auto-ongevallen kunnen met behulp van zelfrijdende auto’s een probleem van het verleden worden. Een van de belangrijkste voorwaarden om dat voor elkaar te krijgen, is dat auto’s onderling en met hun omgeving communiceren. Net zoals bij de arts die een operatie uitvoert mag hier geen vertraging in zitten. Experts geloven zelfs dat zonder 5G de zelfrijdende auto-industrie nooit volledig van de grond zal kunnen komen.

Grote bedrijven zoals Apple, Uber en Google ontwikkelen momenteel zelfrijdende auto’s. Tesla is op dit gebied voorloper en verwacht voor het einde van 2018 volledig zelfrijdende auto’s de weg op te hebben. De hardware van de auto’s die rondrijden is er al voor geschikt, maar aan de software wordt nog gesleuteld.

In Nederland zijn recentelijk proeven geweest met vrachtwagens. In de vrachtwagen zit een apparaat dat de vrachtwagenchauffeur een bepaalde snelheid adviseert. Wanneer de chauffeur een verkeerslicht nadert, ziet hij welke snelheid hij aan moet houden om in een keer door te kunnen rijden. Dit bespaart veel brandstof, omdat het verkeer doorloopt in plaats van telkens weer te stoppen.

Internetverbinding thuis

5G is niet alleen vele malen sneller dan 4G, ook het thuisnetwerk kan er in de verste verte niet aan tippen. Voor mobiele telefonie zijn de mogelijkheden die 5G tot op heden zouden kunnen bieden nog vrij beperkt. Uitzonderingen daargelaten, maar grote bestanden downloaden, films bekijken in HD-kwaliteit en gamen gebeurt meestal toch op een computer of gameconsole. De snelheid en stabiliteit waarmee dit in de toekomst mogelijk is zorgt ervoor dat alles vrijwel direct plaatsvindt. Geen vertraging, geen buffering en vooral geen zorgen. In Amerika zijn Verizon en AT&T het 5G-thuisnetwerk al aan het testen geweest.

En mobiele telefonie?

De toepassingen die nu voor de mobiele telefoons beschikbaar zijn hebben in feite geen 5G-verbinding nodig. Vrijwel alle mobiele applicaties kunnen prima uit de voeten met een stabiele 4G-verbinding. Apps die erom bekend staan dataslurpers te zijn, zijn bijvoorbeeld Facebook, Netflix en gamen op de Playstation Vita met op een mobiele verbinding. Maar zelfs deze apps hebben momenteel nog weinig baat bij een nóg snellere internetverbinding.

Wat er in de toekomst gebeurt weet niemand. Misschien hoeven we dan niet meer fysiek aanwezig te zijn op vergaderingen, maar wordt er een hologram geprojecteerd. Misschien rijdt iedereen binnenkort elektrisch en rijdt de zelfrijdende auto op afroep van bestemming naar bestemming, zodat wanneer de auto normaal gesproken stilstaat nu geld verdient voor de eigenaar wanneer deze uitgeleend wordt. Maar misschien lachen we er over een tijdje om wanneer blijkt dat het allemaal niet mogelijk is. De tijd zal het ons leren.

Mis niets van wat er bij Amnez gebeurt

Meld u aan voor onze nieuwsbrief om niets te missen. In onze nieuwsbrief vertellen wij u meer over de ontwikkelingen binnen de telefonie en Amnez. U kunt zich op ieder gewenst moment hiervan weer uitschrijven.

Meld u aan