Experts in communicatie

Nieuwe smartphone nodig? Let hier vooral op

Een nieuwe smartphone is meestal geen impulsieve aankoop. Dan wilt u er natuurlijk wel zeker van zijn dat wat u koopt een lange tijd meegaat. Daarnaast zijn er veel punten te bedenken die belangrijk zijn wanneer u een nieuwe smartphone aanschaft. Gaat u bijvoorbeeld voor een groot scherm? Een goede camera? Of beide? In dit artikel hebben wij de belangrijkste punten opgesomd.

Besturingssysteem

Het eerste punt dat u zou moeten overwegen is of u tevreden bent over het besturingssysteem. Hoewel een switch van Android naar iOS of vice versa niet onmogelijk is, is het vaak toch iets meer gedoe dan binnen hetzelfde platform blijven. In de loop der jaren zijn Android en iOS echter wel steeds meer op elkaar gaan lijken. Wanneer u het ene besturingssysteem gewend bent, zult u waarschijnlijk zonder al te veel problemen over kunnen stappen op het andere. Om de switch makkelijker te maken hebben zowel Android en iOS hier een app voor. Hier vindt u de app voor Android naar iOS, en hier is de app voor de switch van iOS naar Android.

Voor veel mensen is het besturingssysteem een persoonlijke keuze. De ene persoon zweert bij Android, terwijl de ander iOS prefereert. De redenen waarom zijn vaak zeer uiteenlopend. Android staat bekend als een systeem dat ‘open’ is: de gebruiker heeft meer vrijheid om de telefoon eigen te maken. Android beschikt over een breed scala aan thema’s. Bovendien is het aanbod aan apps enorm groot. Dit laatste brengt ook de nodige risico’s met zich mee. Niet elke app wordt gecontroleerd voordat-ie aan de Google Play Store wordt toegevoegd. Met een beetje pech krijgt u er een virus gratis bij. Hoe u uw mobiele telefoon beter beveiligt leest u in dit artikel.

iOS staat bekend als een meer gesloten systeem, maar daarom is het tegelijkertijd ook betrouwbaarder. Een veelgehoorde leus van Apple-fans is dat het gewoon werkt. En dat klopt. Omdat Apple zowel hard- als software in eigen beheer heeft, kan het ze perfect op elkaar afstemmen. Koop je een iPhone, dan ben je er bovendien zeker van dat het nog jarenlang software-updates ondersteunt. iPhones zijn ook behoorlijk waardevast, dus mocht u na verloop van tijd een nieuw toestel willen, dan kunt u het oude toestel vaak nog voor een mooi bedrag verkopen.

Snelheid

Wat vaak vergeten wordt is dat telefoons na verloop van tijd trager worden. Gedurende het gebruik raakt de telefoon steeds voller met apps, foto’s en andere zaken. Ook zal de batterij bij veelvuldig gebruik slijten, waardoor het capaciteit verliest en vlotter leegloopt. Al deze zaken zullen ervoor zorgen dat het toestel minder goed zal gaan functioneren. Het is handig om hier rekening mee te houden vóórdat u een nieuw toestel aanschaft. Een telefoon met een snellere processor en meer werkgeheugen gaat per definitie langer mee dan een toestel dat over minder goede specificaties beschikt. Helaas zijn telefoons met betere specificaties meestal ook direct een stuk duurder, maar de afweging of dit het waard is verschilt per persoon.

Let wel: een goede processor en veel werkgeheugen zegt niet altijd alles. Het ligt er grotendeels aan hoe het toestel ermee omgaat. Op papier kan een telefoon bijvoorbeeld de beste processor hebben, maar als de basisprocessen al vrij veel kracht vereisen, zal het weinig toevoegen. iPhones hebben in het algemeen minder goede specificaties dan Android-toestellen, maar in snelheidstesten doen iPhones het altijd beter dan gelijkwaardige Android-toestellen. Hoe dat kan? Apple richt zijn software zo in dat het zeer efficiënt met de hardware omgaat. Met slimme technieken haalt het dus het maximale uit zijn telefoons.

Opslagcapaciteit

In het verleden hadden veel telefoons een SD-kaartslotje, waarmee het interne geheugen uitgebreid kon worden. Met de opkomst van cloudopslag is dit tot op zekere hoogte overbodig geworden. Toch is het een punt waar wel degelijk rekening mee gehouden moet worden. Apps worden bijvoorbeeld steeds beter, completer en dus ook groter. Hoe meer apps u verzamelt, hoe sneller het toestel vol raakt. Apps kunt u, in tegenstelling tot foto’s en video’s, niet opslaan in de cloud. Bovendien betekent cloudopslag dat u alleen bij uw gegevens kunt op het moment dat u een werkende internetverbinding heeft.

Hoeveel opslagcapaciteit u nodig heeft verschilt dus ook sterk per persoon. Om in elk geval een toekomstbestendige aankoop te doen, is het handig om de volgende vuistregel aan te houden. Bij de instellingen in uw huidige telefoon kunt u zien hoeveel capaciteit u reeds verbruikt heeft. Tel daar 50% bij op en u weet ongeveer hoeveel u nodig zult hebben.

Camera

Telefooncamera’s worden steeds beter. De nieuwere en wat duurdere toestellen beschikken inmiddels vrijwel allemaal over dubbele camera’s. Daarmee is het mogelijk om een zogeheten diepte-effect te creëren, waarbij mooie portretfoto’s gemaakt kunnen worden. Dit was voorheen alleen aan professionele spiegelreflexcamera’s voorbehouden. Dit is natuurlijk een leuke toevoeging, maar het is niet voor iedereen noodzakelijk.

Voorheen gold: hoe meer megapixels, hoe beter. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Aangezien smartphonecamera’s zó goed zijn, worden ineens andere aspecten belangrijk. Daarmee belanden we onvermijdelijk in het vakjargon van fotografen, zoals diafragma van de lens, sluitertijd en iso-waarde. Voor de gemiddelde consument voegen deze termen echter weinig toe: het moet gewoon werken. Er zijn vrij veel websites die telefoons tot het uiterste testen en daar vervolgens een review over schrijven. In veel van deze reviews zit ook een uitgebreide fototest opgenomen, zodat u de foto’s zelf kunt beoordelen.


(Links: normale foto. Rechts: portretfoto)

Robuustheid

De ene telefoon kan beter tegen een stootje dan de andere. Telefoons die volledig van glas zijn gemaakt zien er natuurlijk fantastisch uit, maar zijn waarschijnlijk niet de meest praktische keuze wanneer ze in een werkplaats gebruikt worden. Een bedrijf als Otterbox produceert hoesjes die het toestel goed beschermen. Nog beter is het om een toestel aan te schaffen dat bestand is tegen val-, water- of stofschade. Afhankelijk van uw specifieke wensen en behoeften kunnen wij een advies geven dat perfect op uw unieke situatie aansluit. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Overige punten

Er zijn vrij veel punten te bedenken die in meer of mindere mate belangrijk kunnen zijn. Andere punten die het overwegen waard zijn, zijn bijvoorbeeld schermgrootte, de koptelefoonaansluiting (deze is niet langer vanzelfsprekend aanwezig in nieuwere toestellen), welke Bluetooth-versie het toestel ondersteunt, of er in de telefoon een of twee simkaarten kunnen, hoeveel het toestel mag kosten en hoe lang de smartphone mogelijk updates ondersteunt.

Keuzestress? Laat ons u adviseren

Het aanbod aan telefoons is enorm. Dat maakt het een stuk lastiger om een goede keuze te maken. Wanneer u uw eisen aan ons voorlegt, gaan onze deskundige medewerkers samen met u op zoek naar het perfecte toestel.

Mis niets van wat er bij Amnez gebeurt

Meld u aan voor onze nieuwsbrief om niets te missen. In onze nieuwsbrief vertellen wij u meer over de ontwikkelingen binnen de telefonie en Amnez. U kunt zich op ieder gewenst moment hiervan weer uitschrijven.

Meld u aan