Experts in communicatie

8 tips voor écht goede mobiele beveiliging

Een smartphone is in feite een kleine computer. En net zoals computers kunnen ook smartphones gehackt worden. Hoewel smartphonefabrikanten hun best doen hackers, virussen en ransomware te weren, is het onmogelijk om alles tegen te houden. In dit artikel delen wij daarom tips hoe u uw smartphone nog beter tegen hackers kunt beveiligen.

1. Installeer updates

De eerste stap in het beveiligen van uw telefoon is door regelmatig software-updates te installeren. Wanneer hackers een lek hebben gevonden in een besturingssysteem is het slechts een kwestie van tijd voordat ze telefoons opgespeurd hebben die op deze versie draaien. Meestal duurt het niet lang voordat er vervolgens een software-update uitgebracht wordt die het beveiligingslek dicht. Hoe langer u dus wacht met updaten, hoe langer u blootgesteld bent aan het lek.

Wij adviseren ook om uw smartphone niet te ‘rooten’ of te ‘jailbreaken’, tenzij u exact weet waar u mee bezig bent. Hiermee omzeilt u het besturingssysteem en wordt het mogelijk apps en toepassingen te downloaden die niet zelf door de smartphonefabrikant beschikbaar worden gesteld. Dit biedt de gebruiker meer vrijheid, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat de standaard ingebouwde beveiligingssoftware niet langer of in mindere mate functioneert. Dit kan ervoor zorgen dat hackers in uw persoonlijke data rondneuzen.

2. Ga voorzichtig om met wat u installeert

Iedere app die in de App Store staat is, voordat deze werd toegevoegd, gecontroleerd door Apple. Uitzonderingen daargelaten, maar u kunt er in dat geval vrij zeker van zijn dat apps geen virussen bevatten. Bij Android is dit helaas niet het geval: iedere appontwikkelaar kan zijn apps aan de Google Play Store toevoegen, zonder dat ze eerst gekeurd worden. Bij vertrouwde ontwikkelaars kunt u er redelijkerwijs vanuit gaan dat er niets misgaat en dat u geen virus downloadt. Helaas is het niet altijd direct duidelijk welke ontwikkelaar u wel of niet kunt vertrouwen. Kijk daarom niet alleen naar het appicoontje in de Google Play Store, maar let vooral op de naam van de ontwikkelaar. Een malafide appontwikkelaar heeft op deze slinkse manier onlangs namelijk bankgegevens van 2600 Nederlanders verzameld.

Een ander belangrijk punt is het verlenen van toestemming aan apps. Heeft een agenda-app bijvoorbeeld écht toegang tot uw microfoon nodig? Helaas kunt u sommige apps niet gebruiken zonder dat u overal toestemming op geeft. Beoordeel in elk geval kritisch welke permissies u verleent.

3. Beoordeel welke apps u op uw telefoon heeft staan

Ook al gaat u zorgvuldig om met het verlenen van permissie aan apps, het kan voorkomen dat dit met appupdates veranderd is. Ga daarom alsnog na welke apps welke functionaliteiten gebruiken. Op iOS vindt u dit onder ‘Instellingen > Privacy’.

Bij Android is dit wat moeilijker. Op dit platform loont het zich een (gratis) virusscanner te downloaden, zoals McAfee of Avast. Deze virusscanners waarschuwen u wanneer er een phishingaanval gedetecteerd wordt. Ook kunt u met deze apps instellen dat ze een signaaltje geven wanneer een malafide app gedownload is.

4. Verander regelmatig uw wachtwoorden

Hoe goed uw wachtwoorden ook zijn, ze kunnen altijd in de handen van cybercriminelen terechtkomen. Zonder dat u het weet bevinden uw wachtwoorden zich misschien al wel ergens in een database. Dit kunt u hier checken. Vanzelfsprekend dient u sterkte wachtwoorden te genereren. Hoe u dat doet, leest u hier. De meeste systemen geven hiervan al een melding, maar het is redelijk onverstandig wanneer u een nieuw wachtwoord instelt weer een oude te gebruiken. Gebruik bovendien unieke wachtwoorden voor ieder online account dat u heeft.

Niet alleen u, maar ook uw collega’s dienen regelmatig de wachtwoorden te wijzigen. De AVG heeft het hebben van een sterk wachtwoordbeleid wettelijk verplicht gesteld. Als uw organisatie hieraan niet voldoet, kunnen er hoge boetes volgen.

5. Stel in dat u uw telefoon op afstand kunt volgen

Het is raadzaam uw telefoon zo in te stellen dat u deze op afstand online kunt volgen. Indien uw toestel gestolen wordt, kunt u exact zien waar het zich bevindt. Ook kunt u uw toestel op afstand wissen, zodat kwaadwillenden niet bij uw data kunnen. Om ervoor te zorgen dat u geen persoonlijke data kwijtraakt maakt u regelmatig back-ups.

Op iOS kunt u controleren of dit aan staat door naar ‘Instellingen > Apple ID (uw naam, bovenaan in het scherm) > iCloud > Zoek mijn iPhone’ te gaan. Staat het niet aan? Navigeer dan naar iCloud, log in met uw Apple ID en activeer het daar. Bij Android-smartphones gaat u naar Find My Device en stelt u het hier in. Op deze webpagina kunt u ook een geluid op uw toestel af laten spelen. Handig wanneer u bijvoorbeeld uw toestel ergens in huis kwijt bent geraakt en het op ‘Stil’ heeft staan.

6. Gebruik geen of weinig openbare wifi-punten

Hoewel de kans dat een cybercrimineel bij uw lokale dorpscafé uw gegevens steelt vrij gering is, blijft het toch een risico dat u wellicht liever niet wilt nemen. De Correspondent zocht uit welke data u allemaal prijsgeeft wanneer u op een openbaar wifi-netwerk inlogt. Wilt u tóch op een openbaar netwerk inloggen, omdat het bijvoorbeeld MB’s scheelt? Gebruik dan in elk geval een VPN, die uw internetverkeer via een andere (buitenlandse) server leidt. Kwaadwillenden kunnen uw internetgebruik dan wel monitoren, maar niet exact inzien wat u aan het doen bent. Goede VPN’s zijn die van TunnelBear en AirVPN. Wij raden aan om in het buitenland altijd gebruik te maken van een VPN, zeker wanneer u zich buiten Europa bevindt.

7. Maak het dieven lastig(er) om in uw toestel te komen

De meeste toestellen maken tegenwoordig gebruik van een vingerafdrukscanner of gezichtsherkenning. Deze ontgrendelingstechnieken zijn een stuk veiliger dan alleen een toegangscode. Een vastberaden hacker zou in theorie uw vingerafdruk van een glas kunnen kopiëren om zo uw toestel te ontgrendelen, maar dit is hoogst onwaarschijnlijk. Daarnaast is het raadzaam een zescijferige toegangscode in te stellen in plaats van een viercijferige.

Wees ook voorzichtig met het gebruiken van ‘slimme’ ontgrendelingsmethoden, die het toestel ontgrendelen wanneer u bijvoorbeeld een bepaalde ruimte betreedt, of wanneer uw smartwatch in de buurt is.

8. Creëer een alter ego

Wanneer u bovenstaande tips gevolgd heeft, is de kans dat iemand uw persoonlijke data buitmaakt al redelijk klein. Toch zou een hacker die echt enorm graag bij uw data wil misschien wel heel eenvoudig uw beveiligingsvragen beantwoorden, die u heeft ingesteld bij de ‘wachtwoord vergeten-optie’. Een simpele zoekopdracht op Facebook verraadt al snel hoe uw moeder heet, waar u geboren bent of wat de naam van uw huisdier is. Om dit te voorkomen kunt u ervoor kiezen een volledig andere online identiteit aan te meten. Voorbeeld: u bent de zoon van Samuel L. Jackson, geboren aan de Van Lentestraat in Dalfsen en uw kat heet Mr. Pringles. Zorg er uiteraard wel voor dat u dit niet vergeet, anders bent u namelijk nog verder van huis.

Mis niets van wat er bij Amnez gebeurt

Meld u aan voor onze nieuwsbrief om niets te missen. In onze nieuwsbrief vertellen wij u meer over de ontwikkelingen binnen de telefonie en Amnez. U kunt zich op ieder gewenst moment hiervan weer uitschrijven.

Meld u aan