Experts in communicatie

De toekomst van de mobiele telefoon

De mobiele telefoon bestaat alweer een tijdje. In 1983 bracht Motorola de eerste commerciële mobiele telefoon op de markt. Dit model heette de DynaTac 8000X en kostte maar liefst 4.000 dollar. Het eerste mobiele telefoongesprek met deze telefoon werd gevoerd op 3 april 1973 door Joel Engel van Bell Labs. De eerste echt bekende en succesvolle mobiele telefoon is natuurlijk de Nokia 3310. Dit model werd in 2000 uitgebracht en er werden in totaal maar liefst 126 miljoen van verkocht. Sindsdien is er enorm veel veranderd. Mobiele telefoons werden uitgerust met camera’s, internettoegang en touchscreens. De rest is geschiedenis.

Wat zijn de mobiele telefoon trends?

Inmiddels leven we in 2018 en lijken de huidige smartphones in geen enkel opzicht meer op de eerste modellen. De ontwikkelingen volgen elkaar in razendsnel tempo op. Ieder jaar worden er enorm veel telefoons uitgebracht. Ieder nieuw model is daarbij nét weer iets sneller, iets beter en iets mooier dan zijn voorganger. Soms lijkt het erop dat de ‘techreuzen’ wel eens uitontwikkeld zouden moeten zijn, maar niets is minder waar. In dit artikel bespreken wij een aantal trends voor 2018 en waar de mobiele telefoons naartoe gaan.

Geen of weinig schermranden

Het zal door niemand onopgemerkt zijn gebleven dat de high-end telefoons (door experts ook wel ‘vlaggenschip’ genoemd) geen schermranden meer hebben. De Samsung Galaxy S8 en de iPhone X waren voorlopers op dit gebied. De iPhone X werd vanwege zijn inkeping niet direct door critici omarmd. Het zou lelijk zijn, kopers wegjagen en bovendien een enorme flop worden. Inmiddels weten we dat het een behoorlijk slimme marketing is. Het design van de iPhone X is inmiddels door veel fabrikanten gekopieerd. Chinese producenten van goedkope Android-telefoons begonnen hiermee, maar tegenwoordig heeft zelfs Asus een iPhone X-kopie uitgebracht.
Amnez notch copy mobile phones

Geen schermranden betekent ook geen thuisknop. Hier hebben fabrikanten allemaal op hun eigen manier een slimme oplossing voor bedacht. Bij de iPhone X keer je bijvoorbeeld terug naar het beginscherm door een veegbeweging van beneden naar boven te maken. Samsung heeft de voorheen fysieke knoppen in het scherm geïntegreerd. Voor de meeste toepassingen is het hebben van fysieke knoppen redelijk overbodig geworden.

Consumenten willen steeds grotere telefoons, maar niemand zit er echt op te wachten om een telefoon ter grootte van een tablet vast te houden. Het weglaten van de schermranden zorgt er dus bovendien voor dat telefoonfabrikanten grotere schermen in relatief kleinere telefoons kunnen stoppen. De telefoon blijft behandelbaar met een hand in plaats van twee. Randloze schermen zijn immersief: gebruikers worden als het ware opgezogen door de content, zonder daarbij afgeleid te worden door het omhulsel. Tenzij je natuurlijk naar video’s kijkt, dan kun je niet echt om de inkeping heen.

Geen koptelefoonaansluiting

Met de komst van uitstekende Bluetooth-oordoppen en hoofdtelefoons lijkt ook de koptelefoonaansluiting overbodig geworden. Bij het achterwege laten van deze aansluiting wordt ruimte in de telefoon bespaard. Ruimte die volgens fabrikanten nodig is voor andere componenten. Niet iedereen is hier blij mee. Techredacteurs noemen het zelfs user hostile, wat vrij vertaald gebruikersvijandig wordt genoemd. Samsung slaat deze trend nog maar even over, en heeft zelfs in de recent uitgebrachte Galaxy S9 de koptelefoonaansluiting verwerkt.

Ook de Bluetooth-technologie wordt constant verbeterd. Met Bluetooth 5 is het bereik vergroot naar maar liefst 400 meter buitenshuis, en 45 meter binnenshuis. De dataoverdracht is verhoogd naar 2 Mbps en het energieverbruik is drastisch verlaagd. Mede om deze redenen hebben fabrikanten van smartphones besloten de koptelefoonaansluiting te verwijderen. In het verleden was de Bluetooth-verbinding niet goed genoeg om vlekkeloos draadloos muziek te luisteren. Hoe hoger de muziekkwaliteit, hoe groter het ‘datapakketje’ en hoe beter de draadloze verbinding dient te zijn. Leuk feitje: Bluetooth is ontwikkeld door de Nederlander Jaap Haartsen.

Vingerprintsensor in het scherm verwerkt

Nu de nieuwste modellen allen randloze schermen hebben, blijft er weinig ruimte over voor de vingerprintsensor. Het leek Samsung handig om deze sensor op de achterzijde van hun Note 8 te plaatsen, vlak naast de camera. Hier was niet iedereen blij mee. De Note 8 is een van de grootste telefoons in zijn klasse, waardoor het ontgrendelen van de telefoon met je vingerafdruk alleen lukt wanneer je je grip aanpast.

Daar bedacht Vivo een slimme oplossing voor. Het is namelijk de eerste fabrikant die de vingerprintsensor in het beeldscherm verwerkt heeft. Deze locatie is iets logischer en gebruiksvriendelijker dan het alternatief van Samsung. Er gaan al jarenlang geruchten dat Apple en Samsung de vingerprintsensor in het scherm willen verwerken. Nu Apple onlangs met zijn iPhone X Face ID introduceerde, lijkt dit idee voorlopig van de ontwikkeltafel geschoven te zijn. Vivo bewijst echter dat het technologisch gezien haalbaar is, en maakt wellicht de weg vrij voor andere fabrikanten die iets soortgelijks willen implementeren.

Draadloos opladen

Hoewel draadloos opladen zeker geen nieuwe technologie is, wordt het pas recentelijk door smartphone fabrikanten geïmplementeerd. Draadloos opladen wordt ook wel inductieladen genoemd, omdat het gebruikmaakt van elektromagnetische velden. Samsung past dit al langer toe, en Apple is afgelopen jaar definitief op de draadloos-opladen-boot gestapt. Er kleven alleen nog wel een aantal nadelen aan. Zo is draadloos opladen in verhouding trager dan bedraad opladen en kun je (vanzelfsprekend) je telefoon moeilijker gebruiken wanneer deze draadloos oplaadt. IKEA speelt slim in op de draadloos-opladen-trend en verkoopt meubels met een ingebouwd draadloos oplaadstation. Handig!

Het wordt pas echt interessant wanneer draadloos opladen vanaf een afstand de norm wordt. Wi-Charge heeft een adapter ontwikkeld die automatisch je telefoon of tablet oplaadt zodra je een bepaalde ruimte betreedt. Het maakt gebruik van onzichtbaar infrarood licht, wat dan weer door de ontvanger geconverteerd wordt naar stroom. De technologie klinkt misschien schimmig, maar het schijnt volledig veilig te zijn. Het is een kwestie van tijd voordat zulke ontwikkelingen rechtstreeks in telefoons en andere apparatuur verwerkt wordt.

Dubbele camera’s

Telefooncamera’s worden steeds beter. Zo goed zelfs, dat het steeds moeilijk wordt ze te onderscheiden van foto’s die met een professionele camera gemaakt zijn. De nieuwste mobiele telefoons beschikken vaak over twee camera’s. Het hebben van twee camera’s op een mobiele telefoon levert twee voordelen op. Ten eerste is het daarmee mogelijk om nog verder in te zoomen. Objecten die veraf staan, worden daarmee scherper op de gevoelige plaat gelegd. Het tweede voordeel is dat het diepte-effect nagebootst kan worden. Hiermee is het bijvoorbeeld mogelijk om mooie portretfoto’s te maken, waarbij de achtergrond vervaagd lijkt. Normaal gesproken kon dit alleen met spiegelreflexcamera’s.

Wat volgt hierna?

De ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op, maar wat hierna volgt weten alleen de fabrikanten van smartphones en partijen die daar direct aan gelieerd zijn. Wel zijn er een aantal technologieën ontwikkeld waarvan wij verwachten dat ze op korte termijn geïmplementeerd gaan worden.

Zo zijn er recent bijvoorbeeld testen geweest met het 5G-netwerk. Testen van Samsung hebben aangetoond dat op het 5G-netwerk snelheden van maar liefst 1,25 Gbit p/s gehaald kunnen worden. Dit is ongelooflijk snel, maar voor de meeste toepassingen zoals we ze vandaag de dag kennen is het compleet overbodig. Bovendien heeft 5G een groter bereik en is het stabieler. Met het grotere bereik is het in theorie mogelijk om zelfs in vliegtuigen te bellen en te internetten.

Voor de rest verwachten wij dat de trends van 2018 de komende tijd in elk geval de markt zullen domineren. Een aantal upgrades zullen puur cosmetisch zijn, zoals nog dunnere schermranden en betere displays. Chips en processoren worden ook ieder jaar geüpdatet, en dat zal in toekomstige iteraties niet anders zijn. Tegenwoordig zijn de meeste telefoons al zo snel, dat ze in testen zelfs bepaalde types laptops en computers voorbijschieten.