Experts in communicatie

Tips voor een gezonde smartphone accu

Een smartphone accu heeft geen onbeperkte levensduur. Na verloop van tijd en intensief gebruik neemt de accucapaciteit af. Dit is onvermijdelijk. Wel kunt u het een en ander ondernemen om uw smartphone batterij zo lang mogelijk mee te laten gaan. In deze tip delen wij graag hoe u dat doet.

Laad uw smartphone regelmatig op

Wacht u ook tot uw smartphone accu 1% heeft bereikt voordat u deze oplaadt? Veel mensen denken namelijk dat dit het beste is voor hun smartphone accu. Het tegendeel is echter waar. Lithium-ion-batterijen (of Li-Ion batterijen) bevinden zich tegenwoordig in alle smartphones. Het voordeel van deze accu’s ten opzichte van eerdere modellen is dat ze geen geheugen hebben. Dit betekent dat het in feite niet uitmaakt wanneer ze precies opgeladen worden.

Een laadcyclus staat gelijk aan exact 100% opladen. Hierbij maakt het niet uit of dit in een keer 100% is, of bijvoorbeeld vijf keer 20%. Een gemiddelde smartphone heeft na 500 laadcycli nog 80% van zijn volledige capaciteit over. Dit kunt u niet voorkomen, maar u kunt het dus wel zo veel mogelijk uitstellen. Het is daarom verstandig om uw smartphone zo vaak mogelijk op te laden.

Gebruik een gecertificeerde oplader

Het is geen wonder dat Apple zijn gebruikers afraadt opladers van derde partijen te gebruiken. Tenzij deze zelf door Apple gecertificeerd zijn, doen deze opladers uw smartphone vaker kwaad dan goed. Er zijn gevallen bekend dat telefoons vlam vatten of zelfs ontploften door laders die niet door Apple ondersteund werden. Gelukkig gebeurt dit echter niet al te vaak. Het grote verschil met ‘goede’ opladers is dat de slechte meestal minder goed geïsoleerd zijn en onderdelen van mindere kwaliteit gebruiken. Ook worden ze regelmatig verzwaard met lood, om het goedkope gevoel weg te nemen. Namaakopladers zijn vaak moeilijk van echt te onderscheiden.

U kunt het volgende ondernemen om te checken of u een goede of een slechte oplader bezit.

    • Bestudeer het logo op de oplader. Wijkt deze af van het originele logo? Dan kan het om een nepper gaan.
    • Wordt de telefoon onhoudbaar warm tijdens het opladen? Dit is meestal geen goed teken.
    • Heeft u de oplader voor €2 op Marktplaats of op een kermis gekocht?
    • Laadt de oplader de telefoon erg traag op? Dit belooft ook weinig goeds.

Bovendien herkennen echte opladers wanneer de telefoon 100% opgeladen is, zodat deze niet doorlaadt. Een volle accu doorladen beschadigt de accu, en mogelijk ook de telefoon. Bovendien kan het dus erg gevaarlijk zijn. Daarnaast is het raadzaam degelijke USB-kabels te gebruiken. Deze kunnen hetzelfde effect op de smartphone en batterij hebben als slechte opladers.

Kalibreer uw smartphone accu

Bij een nieuwe smartphone kunt u ervan uitgaan dat 100% ook echt 100% is. Echter, na verloop van tijd kloppen de waarden niet meer. Dan valt de telefoon bijvoorbeeld uit bij 10%, of springt-ie terug van 60% naar 40%. Dit is enorm vervelend, maar gelukkig is het vrij eenvoudig te verhelpen.

iPhone
Bij uw iPhone kunt u twee dingen doen. U kunt uw telefoon helemaal leeg laten lopen, een paar uur wachten en vervolgens aansluiten op het lichtnet. Gebruik uw iPhone niet wanneer deze aan de stroom hangt: dit verstoort mogelijk het kalibratieproces. De tweede optie is om wanneer u uw iPhone aan de oplader heeft tegelijkertijd de homeknop en de aan-uit-knop een paar seconden in te drukken. Wanneer het Apple-logo verschijnt laat u de knoppen los.

Android-smartphone
Een Android-smartphone kalibreert u door deze volledig leeg te laten lopen en een aantal uren met rust te laten, voordat u de telefoon weer oplaadt. Op deze manier raakt de telefoon de reststroom kwijt. Ook bij Android-smartphones wordt aangeraden de telefoon niet te gebruiken tijdens het kalibratieproces. Laat de telefoon nog minimaal een uur met rust voordat u deze van de stroom haalt. Zo bent u er zeker van dat de smartphone volledig opgeladen is.

Herhaal dit proces eens per twee maanden om ervoor te zorgen dat uw smartphone accu zo lang mogelijk meegaat.

Zo gaat uw smartphone accu het langst mee

Het is verre van ideaal om uw telefoon drie maal daags op te moeten laden. Helaas slijten smartphone accu’s en is het vervangen van de accu op den duur onvermijdelijk. Met een nieuwe accu wordt niet alleen de batterijduur verbeterd, bij iPhones zullen ook de prestaties aanzienlijk toenemen. Apple wil dat zijn gebruikers zo lang mogelijk hun telefoon kunnen gebruiken. Bij hoge prestaties vergt een telefoon meer van zijn accu. Een versleten accu zal bij hoge prestaties dus nog sneller leeglopen. Om dit te voorkomen beperkt Apple de piekprestaties van hun iPhones met verslechterde accu’s. Apple heeft hiervoor onlangs zijn excuses aangeboden.

U kunt het volgende ondernemen om zo lang mogelijk van uw smartphone te genieten.

Verlaag de helderheid van het scherm

Een fel scherm is natuurlijk geweldig. Foto’s zien er net wat beter uit, teksten ogen scherper en bovendien is alles makkelijker te zien. Helaas is het scherm ook een echte accu-vreter. Het verlagen van de helderheid van uw scherm zal ervoor zorgen dat uw telefoon veel langer meegaat.

Verwijder apps of schakel achtergrondverversing uit

Zelfs als u een app niet actief gebruikt laadt deze nieuwe gegevens in op de achtergrond. Wanneer u de app vervolgens opent, zult u zien dat het automatisch ‘ververst’ is. Dit is handig, omdat u niet zelf de app hoeft te verversen. De volgende apps staan erom bekend veel van de prestaties (en dus de accu) van uw telefoon te vragen: Facebook, Google Maps, Facebook Messenger, Instagram, WhatsApp, Snapchat, Spotify, Soundcloud, Microsoft Outlook en WeChat. Wanneer u deze apps verwijdert of achtergrondverversing uitzet zult u merken dat uw telefoon langer meegaat op een volle accu.

Zet de spaarstand aan

De meeste smartphones beschikken tegenwoordig over een ingebouwde spaarstand. Wanneer de spaarstand geactiveerd is, worden nieuwe e-mails niet automatisch opgehaald, apps niet op de achtergrond ververst en wordt de helderheid van het beeldscherm gedimd. U kunt gewoon van uw toestel en het internet gebruik blijven maken.

Schakel vliegtuigmodus in

De vliegtuigmodus schakelt bepaalde verbindingen op uw telefoon uit, zoals het GSM-netwerk, Bluetooth en WiFi. In deze modus bent u dus niet bereikbaar. Ook laadt u uw toestel twee keer zo snel op wanneer deze in vliegtuigmodus staat. Draadloze verbindingen belasten de batterij normaal gesproken fors. Door deze uit te schakelen zult u langer uw telefoon kunnen gebruiken. Bonustip: zet uw telefoon in vliegtuigmodus en beantwoord rustig uw mails en WhatsApp-berichten. Wanneer u vervolgens de vliegtuigmodus weer uitschakelt, zal uw telefoon automatisch alle berichten verzenden.

Laatste optie: vervang de smartphone accu

Helpen de tips niet? Dan is het misschien tijd om uw smartphone batterij te laten vervangen. Bij normaal gebruik slijt een accu binnen twee jaar. Na deze twee jaar zult u merken dat de batterij sneller leegloopt. Apple heeft de prijs voor het vervangen van een accu van bepaalde iPhone-modellen dit jaar verlaagd naar €30. Bij Apple Resellers zoals Amac kunt u uw accu voor € 39,95 uw batterij laten vervangen. Net zoals bij de opladers is het raadzaam de batterij ofwel bij Apple zelf, dan wel bij een Apple Reseller te laten vervangen. De namaakbatterijen kunnen net zo schadelijk voor uw telefoon zijn als slechte opladers en USB-kabels.

Het vervangen van de accu van een Android-smartphone ligt iets complexer. Dit komt doordat er vele merken, modellen en types Android-smartphones op de markt zijn. De prijs van het vervangen van de accu verschilt dus nogal. In het verleden kwamen Android-telefoons met een batterijklepje, waardoor het vervangen van de accu in een mum van tijd gepiept was. De nieuwere modellen hebben dit klepje niet meer. Deze telefoons moeten open geschroefd worden om bij de batterij te kunnen komen. Wij raden aan om de smartphone accu van uw Android-smartphone door een specialist te laten vervangen.