Experts in communicatie

KPN verhoogt internetsnelheid met Bonded VPLUS

Over een paar maanden begint KPN met het opwaarderen van de internetsnelheid op hun kopernetwerk. Nadat de werkzaamheden hebben plaatsgevonden kunnen KPN-klanten een maximale internetsnelheid van 400 Mbps behalen. Dit is een enorme stap voor KPN. Het grote voordeel is dat er geen nieuwe koperdraden aangelegd hoeven te worden. Het KPN-kopernetwerk krijgt daarmee een aanzienlijke upgrade.

Concurrentie met Ziggo

Een van de redenen waarom KPN deze wijziging doorvoert is omdat het daarmee beter met Ziggo kan concurreren. Ziggo biedt hun klanten momenteel al een maximale downloadsnelheid van 400 Mbps. Ziggo levert dit via de coaxkabel, terwijl KPN volledig op het koper- en glasvezelnetwerk inzet. Het nadeel van het Ziggo-netwerk is dat de upload- en downloadsnelheid niet simultaan is. KPN biedt daarentegen een maximale snelheid van 1000 Mbps op hun glasvezelnetwerk aan, waarbij de upload- en downloadsnelheid wel symmetrisch is. Echter, de glasvezelkabel van KPN ligt nog niet overal. Kostentechnisch gezien is het namelijk interessanter om het bestaande netwerk te verbeteren dan een geheel nieuw netwerk aan te leggen.

Meer dataverbruik

Niet alleen het mobiele dataverbruik stijgt aanzienlijk, ook van de vaste aansluitingen wordt het uiterste gevraagd. Veel diensten zijn enorme dataslurpers, zoals clouddiensten, on demand televisiekijken, realtime gamen en sociale media. Omdat het dataverbruik elk jaar toeneemt worden er steeds hogere eisen gesteld aan het netwerk. Om aan deze vraag te kunnen voldoen krijgt het kopernetwerk een enorme upgrade.

De opvolger: Bonded VPLUS

De nieuwe techniek die KPN in gaat zetten heet Bonded VPLUS. Met Bonded VPLUS worden twee koperen aderparen gecombineerd, waarmee een hoger frequentiebereik gerealiseerd wordt. De techniek is daarmee de opvolger van VDSL2. Het grote verschil tussen VDSL2 en Bonded VPLUS is de afstand tot de wijkcentrale. Bij een afstand van 550 meter en meer neemt de maximale snelheid van Bonded VPLUS aanzienlijk af. KPN brengt de afstand daarom terug tot maximaal 150 meter tot de wijkkast, zodat een beperkt verval van de internetsnelheid verwacht wordt. Met een internetsnelheid van 400 Mbps is Bonded VPLUS echter tot wel tien keer sneller dan VDSL2.

Uitroldatum Bonded VPLUS

Helaas is het nog onbekend wanneer KPN start met de opwaardering van hun kopernetwerk. De uitrol verloopt in elk geval gefaseerd en start over een aantal maanden. Omdat de maximale internetsnelheid aanzienlijk verhoogd wordt, zal in de meeste gevallen ook de router vervangen moeten worden. AVM speelt hier met hun FRITZ!Box handig op in en heeft alvast twee nieuwe modellen uitgebracht, namelijk de 7581 en de 7590.

Vrijblijvend advies nodig? Wij helpen graag!

Een goed advies begint met een goed gesprek. Daarvoor komen wij het liefst langs. Tijdens ons gesprek inventariseren wij uw wensen en behoeften. Daarna stellen wij een op maat gesneden en helder advies voor u op. Dit advies komen we dan graag persoonlijk aan u presenteren. Leren we elkaar direct goed kennen.

Vrijblijvend advies aanvragen

Wij werken met trots voor onze klanten