Experts in communicatie

Tweestapsverificatie: wat is het en hoe stel ik het in?

Tegenwoordig komen helaas steeds vaker databases met wachtwoorden op straat terecht. Hoe goed uw wachtwoorden ook zijn, er bestaat dus nog steeds een kans dat hackers toegang tot uw accounts krijgen. Dit betekent niet dat het niet belangrijk is om sterke wachtwoorden te hebben. Integendeel: met zoveel accounts is een goede online beveiliging nóg belangrijker geworden. Beschouw tweestapsverificatie dan ook als een extra beveiliging. Om in te kunnen loggen op uw account wordt er namelijk een unieke code naar bijvoorbeeld uw telefoon verzonden. Met deze code kunt u vervolgens inloggen op uw account. Mocht iemand over uw wachtwoorden beschikken, dan dient diegene ook toegang te hebben tot uw telefoon. Zo wordt voorkomen dat kwaadwillenden genoeg hebben aan alleen een wachtwoord om in te breken op uw account.

Zo stelt u tweestapsverificatie in op uw Android-telefoon

Er zijn verschillende manieren om tweestapsverificatie op uw Android in te stellen. De makkelijkste manier is om het via Google Authenticator te doen. Voordat u onderstaande stappen doorloopt, is het belangrijk dat u eerst de mobiele app via deze link downloadt en installeert.

1. Ga naar deze pagina en klik onderaan op ‘Aan de slag’.
2. Log vervolgens in met uw Google-account en klikt op ‘Configuratie starten’.
3. Doorloop de stappen op uw pc. In een van de stappen wordt u gevraagd uw mobiele nummer in te voeren. Voer deze in en druk op ‘Code verzenden’. Met deze code kunt u inloggen op uw pc.
4. Druk daarna op ‘Verifiëren’, ‘Volgende’ en ‘Bevestigen’ om de tweestapsverificatie te verifiëren.
5. Hierna komt u op een pagina terecht met alle instellen van de tweestapsverificatie van Google. Om gebruik te kunnen maken van de app, drukt u op ‘Overschakelen naar app’.
6. Selecteer in het volgende scherm ‘Android’ en daarna op ‘Doorgaan’. In dit scherm verschijnt een QR-code, die u kunt scannen met uw mobiele telefoon. Open de Google Authenticator-app op uw Android-telefoon en scan de code.
7. Op uw mobiele telefoon verschijnt nu een code. Voer deze in op uw pc en klik op ‘Opslaan’ om het proces te voltooien.

U heeft nu tweestapsverificatie voor uw Android ingeschakeld. Houd er wel rekening mee dat u voortaan altijd uw mobiele telefoon bij u moet hebben om in te kunnen loggen. Google Authenticator fungeert namelijk als ‘extra laagje’ bovenop de beveiliging die u al heeft.

Zo stelt u tweestapsverificatie in op uw iPhone

In tegenstelling tot Android zit tweestapsverificatie standaard ingebouwd in iPhones. Deze dient u echter wel eerst zelf te activeren.

1. Log in op met uw Apple ID via deze link.
2. Klik op ‘Beheer uw Apple ID’.
3. Ga naar ‘Beveiliging’ en klik op ‘Wijzig’.
4. Druk vervolgens op ‘Twee-factor-authenticatie’ inschakelen.

Net zoals bij Android-telefoons dient u nu altijd toegang te hebben tot tenminste twee apparaten om in te kunnen loggen. Wanneer u over meerdere Apple-apparaten beschikt, dan kan de code ook naar deze devices verstuurd worden.