Experts in communicatie

Tips voor een sterk wachtwoord (en hoe deze te onthouden)

Er zijn vele manieren waarop u zichzelf online kunt beveiligen. Een van die manieren is door het gebruiken van sterke wachtwoorden. De kans om gehackt te worden wordt aanzienlijk verkleind wanneer u gebruik maakt van goede, weldoordachte en gevarieerde wachtwoorden. Graag delen wij hoe u een sterk wachtwoord samenstelt.

Gebruik een wachtwoordmanager

Veruit de makkelijkste manier om sterke wachtwoorden te genereren en te onthouden is door gebruik te maken van een wachtwoordmanager, zoals Dashlane of 1Password. Uw wachtwoorden worden veilig opgeslagen en worden automatisch gesynchroniseerd met al uw apparaten. Het enige wat u hiervoor hoeft te onthouden is een ‘master password’, dat u toegang tot uw wachtwoordmanager verschaft.

Een sterk wachtwoord beschikt over de volgende eigenschappen.

Hoe langer, hoe beter

Een langer wachtwoord is moeilijker te gokken, omdat het uit meer tekens bestaat. Een zogeheten ‘brute-force attack’ probeert toegang te krijgen tot systemen door simpelweg alle mogelijke combinaties te proberen, net zo lang tot er een wachtwoord gevonden wordt dat overeenkomt met de gewenste invoer.

Lange wachtwoorden zijn moeilijker te kraken, omdat er bij ieder extra karakter dat aan het wachtwoord toegevoegd wordt tegelijkertijd het aantal mogelijkheden exponentieel toeneemt. Computers worden ieder jaar sneller. Een krachtige desktop kan een wachtwoord dat uit acht karakters bestaat in sommige gevallen in slechts enkele seconden kraken. Ja, seconden.

Gebruik woorden die niet in het woordenboek voorkomen

Bij een ‘brute-force attack’ wordt er gekeken naar logische combinaties van woorden. Een voorbeeld: welk wachtwoord denkt u dat eenvoudiger te kraken is? DitIsMijnWachtword of M0e1lijk?

Wanneer u het tweede wachtwoord denkt, dan zit u er flink naast. Hoewel dit ogenschijnlijk een moeilijkere combinatie is, is het vrij eenvoudig te kraken. Slimme desktopcomputers herkennen de ‘0’ als een ‘o’ en de ‘1’ als een ‘i’, dus er had net zo goed gewoon Moeilijk kunnen staan. In het eerste wachtwoord ontbreekt niet alleen een tweede ‘o’ in Wachtword, hij is ook aanzienlijk langer. Woorden die niet te herleiden zijn, zijn in de regel moeilijker te kraken. Bovendien is lengte vele malen belangrijker dan complexiteit.

Hanteer spaties tussen woorden

Veruit een van de eenvoudigste manieren om een moeilijk wachtwoord te genereren is door spaties tussen combinaties toe te voegen. Het beste is om dit op onlogische locaties te doen, zodat het nóg moeilijker is deze te raden. Gebruik in plaats van ikheb3katten bijvoorbeeld i kheb 3 katt en.

Gebruik geen opeenvolgende combinaties

Probeer zoveel mogelijk karakters die na elkaar volgen te vermijden, zoals ‘aaaaa’, ‘abcdef’, ‘123456’ en ‘qwerty’. Deze combinaties lijken op het eerste oog moeilijk te kraken, maar niets is minder waar. Aangezien ze zo veel gebruikt worden, draait een vastberaden hacker zijn hand er niet voor om. Hetzelfde geldt voor een wachtwoord als Welkom01!. Wanneer u dit leest en u zich beseft dat dit uw wachtwoord is, dan is dit het juiste moment om het wachtwoord te wijzigen.

Maak een lange zin en gebruik afkortingen

De beste manier om een sterk wachtwoord te genereren, is door een aantal keer met uw vuist op het toetsenbord te slaan. Uiteindelijk zal het resultaat zoiets zijn als Jn!c02)032?iJ0ij2A. Naar schatting doet een hacker volgens Passfault er maar liefst 1082 eeuwen over om dit wachtwoord te kraken. Het wachtwoord is sterk, maar de combinatie slaat nergens op, waardoor het erg moeilijk is om deze te onthouden.

Veel makkelijker is het om een lange zin op te schrijven en daar een afkorting van te gebruiken. Denk hierbij aan iets als ‘Ik heb gisteren sushi gegeten in Amsterdam en ik vond de zalm erg lekker!’. Deze zin kan verkort worden naar Ihgsgi020&ivdzel!.

Nog beter: een combinatie van bovenstaande tips én uw goede voornemens

De kans dat iemand het wachtwoord I20 achttien va lik20 kgaf! raadt is enorm klein. Tegelijkertijd herinnert het u iedere keer weer dat u het wachtwoord in moet voeren aan uw goede voornemen. In dit geval ‘In 2018 val ik 20 kilogram af!’.

Conclusie

De beste manier om een goed wachtwoord te genereren is en blijft door het gebruiken van een wachtwoordmanager. U hoeft de wachtwoorden niet zelf te onthouden en u kunt ze op ieder device gebruiken. Bent u hier nog niet klaar voor, maak dan in elk geval zelf sterke wachtwoorden. En als laatste tip: gebruik uw wachtwoorden nooit twee keer (of vaker) voor meerdere accounts. Maar dat is logisch natuurlijk.

Vrijblijvend advies nodig? Wij helpen graag!

Een goed advies begint met een goed gesprek. Daarvoor komen wij het liefst langs. Tijdens ons gesprek inventariseren wij uw wensen en behoeften. Daarna stellen wij een op maat gesneden en helder advies voor u op. Dit advies komen we dan graag persoonlijk aan u presenteren. Leren we elkaar direct goed kennen.

Vrijblijvend advies aanvragen