Experts in communicatie

Hoe versleutelt u uw Android-smartphone?

Android-telefoons (en telefoons in het algemeen) hebben geen eeuwigheidswaarde. Op een zeker moment raakt u wellicht op uw toestel uitgekeken. Niet omdat deze niet meer functioneert, maar gewoon, omdat u eens iets anders wilt bijvoorbeeld. Een kapot toestel kan een reden zijn om zeer urgent een ander toestel aan te schaffen. Het laatste wat u wilt wanneer u het oude toestel doorverkoopt is dat de nieuwe eigenaar bij uw gegevens kan. Ook al hebt u uw toestel teruggezet naar fabrieksinstellingen, in sommige gevallen blijft de data op het toestel staan. Android verwijdert de data namelijk niet altijd, maar overschrijft deze. Gelukkig kan nagenoeg niemand bij deze data. Zelfs wanneer u uw toestel houdt is het versleutelen van uw gegevens niet geheel onverstandig.

Een toestel versleutelen. Wat betekent dat eigenlijk?

Wanneer u van huis gaat doet u de deur op slot. Logisch, u wilt immers niet dat er ongenode gasten uw huis binnendringen. Dit kunt u vergelijken met een extra slot aan uw telefoon toe te voegen waarvan alleen u de sleutel heeft. Het grote voordeel hiervan is dat wat er ook met het toestel gebeurt, niemand bij de gegevens kan. Niet alleen geeft dit een fijn gevoel, het is zeker ook enorm praktisch.

Oké, klinkt goed. Hoe doe ik dit?

Vóórdat u het toestel terugzet naar fabrieksinstellingen dient u de data te versleutelen. Wanneer u een Android-smartphone heeft waarop Lollipop (5.x) en alles daarboven draait, is versleuteling automatisch geactiveerd. De volgende zaken zijn wel belangrijk wanneer u besluit de telefoon te versleutelen.

  • Mogelijke vertraging. Wanneer een telefoon versleuteld (=gecodeerd) is, moeten de data iedere keer wanneer het toestel gebruikt wordt ‘ontsleuteld’ (=gedecodeerd) worden. Dit kan even duren. Wanneer u een nieuwer toestel heeft merkt u hier echter weinig tot niets van.
  • Versleuteling kan niet teruggedraaid worden. De enige manier om van de versleuteling af te komen is door het toestel terug te zetten naar fabrieksinstellingen en weer van voor af aan te beginnen.
  •  Wanneer het toestel ‘geroot’ is, moet het toestel eerst tijdelijk ‘ge-onroot’ worden. Met een geroot toestel kunt u meer doen, omdat u dan systeemtoegang heeft. U bent meer ‘de baas’ over uw Android-smartphone.

Voor het versleutelen van de data volgt u onderstaande stappen.

  • Maak altijd eerst een back-up van uw toestel, mocht er iets misgaan. Hoe u dat doet leest u hier.
  • Tik op Instellingen.
  • Ga vervolgens naar Beveiliging.
  • Tik op Telefoon coderen en vervolgens onderaan nogmaals op de melding Telefoon coderen.
  • Volg de resterende stappen.

Dit proces duurt mogelijk een uur of langer. De batterij van de telefoon moet tenminste voor 80% opgeladen zijn en aan netstroom verbonden zijn. De smartphone mag tijdens het proces niet van de oplader losgekoppeld worden.